W gastronomii problematyka prawidłowego zarządzania odpadami jest ciągle aktualna – także, jeżeli chodzi o konieczność oczyszczania wody z takich odpadków, jak tłuszcz. Jednym z najważniejszych w tej kwestii urządzeń jest separator tłuszczu. Czy takie wyposażenie gastronomiczne jest faktycznie skuteczne i konieczne jest, zgodnie z polskim prawem, korzystanie z niego w lokalach restauracyjnych i podobnych obiektach?
Czym jest i do czego służy separator tłuszczu?
Separator tłuszczu, jak sama nazwa wskazuje, służy do oddzielania i gromadzenia tłuszczu oraz innych substancji oleistych, które są częścią odpadów wodnych powstających w procesie przygotowywania składników oraz samego gotowania. Jest to urządzenie, które pomaga utrzymać sieć kanalizacyjną w czystości, chroniąc ją przed tłuszczem, który może zaszkodzić instalacji – wieloletnie osadzanie się pozostałości tłuszczu na ściankach rur może doprowadzić z czasem do poważnej awarii kanalizacji. W branży gastronomicznej separatory tłuszczu są nieodłącznym elementem wyposażenia, zwykle ukrytym poza oczami gości. Ich rola jest jednak kluczowa, biorąc pod uwagę ilość tłuszczu, oleju i innych substancji, które są codziennie wykorzystywane w profesjonalnej kuchni.
W jaki sposób działa separator tłuszczu?
W funkcjonowaniu separatorów tłuszczu wykorzystywany jest fakt, że tłuszcz naturalnie unosi się na wodzie, co oznacza, że jakakolwiek substancja oleista lub tłusta znajdująca się w wodzie powinna się ostatecznie znaleźć na jej powierzchni. Wykorzystując różnicę gęstości substancji, separator tłuszczu, działając przepływowo, po wprowadzeniu do niego ścieków (brudnej wody po myciu naczyń czy gotowaniu), które zawierają substancje tłuszczowe, prowadzi niejako do ich „odfiltrowania”. Wewnętrzna konstrukcja separatora powoduje spowolnienie przepływu ścieków, dając tłuszczowi czas na uniesienie się na powierzchni. Kiedy tłuszcz unosi się na wierzchu, jest skierowywany do specjalnie przeznaczonych do tego celu zbiorników lub komór. Zainstalowane w separatorze syfony zapobiegają jego wydostaniu się i ponownemu połączeniu z wodą. Zasada działania separatora tłuszczu jest prosta, ale niezwykle skuteczna. Pozwala na skuteczne eliminowanie tłuszczu z odpadów wodnych, zapobiegając problemom, które mógłby on spowodować w sieci kanalizacyjnej.
Czy w lokalu gastronomicznym obowiązkowo należy stosować separatory tłuszczu?
Zgodnie z obowiązującymi przepisami (rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r.), w każdym lokalu gastronomicznym, bez względu na to, czy jest to kawiarnia, cukiernia czy duża restauracja, stosowanie separatora tłuszczu jest obowiązkowe. Dotyczy to zatem nie tylko dużych obiektów, ale także mniejszych zakładów gastronomicznych. Stosowanie urządzeń takich, jak separatory tłuszczu, ma zapobiegać przedostawaniu się oleistych zanieczyszczeń do ogólnodostępnej sieci kanalizacyjnej, gdzie z czasem mogłyby wywołać sporo szkód.Innymi słowy, separator tłuszczu jest urządzeniem nie tyle przydatnym, co po prostu obowiązkowym w każdej profesjonalnej kuchni. Jego działanie pomaga znacznie zmniejszyć negatywne oddziaływanie działalności gastronomicznej na środowisko naturalne. Każda profesjonalna kuchnia powinna zadbać o prawidłowe działanie separatora tłuszczu i jego regularne oczyszczanie z odseparowanych osadów tłuszczowych, aby zapewnić efektywne i bezproblemowe funkcjonowanie sprzętu.