Polacy coraz częściej sięgają po żywność regionalną i tradycyjną – wynika z raportu „Czas na produkty regionalne”, opracowanego przez sklep internetowy Polski Koszyk. Regionalne produkty wybierane są przede wszystkim ze względu na ich wartości odżywcze, jakość oraz oryginalność i wyjątkowy smak. Wielu Polaków skłania się do zakupu takiej żywności również ze względu na przywiązanie do tradycji danego regionu. To zachowanie wpisuje się w trend obserwowany w krajach wysoko rozwiniętych, gdzie klienci poszukują produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych o znanym pochodzeniu.
Z przygotowanego przez nas raportu „Czas na produkty regionalne” wynika, że popyt na tego typu produkty w Polsce rośnie w bardzo szybkim tempie – mówi Piotr Kondraciuk, Prezes Zarządu Polski Koszyk Sp. z o.o. Wzrost wynagrodzeń oraz ogólna poprawa jakości życia Polaków spowodowały, że coraz częściej sięgamy po doskonałe jakościowo polskie produkty regionalne – dodaje.
Skąd bierze się ich popularność? Przede wszystkim wzrasta wiedza i świadomość konsumencka dotycząca zdrowego żywienia i wartościowych produktów spożywczych. Polacy chcą mieć pewność, że jedzenie, które pojawia się na ich talerzach jest zdrowe, pochodzi ze sprawdzonych źródeł i nie zawiera chemii. Produkty muszą być wysokiej jakości, świeże i BIO.
Polacy jednoczą się w małych wspólnotach, stołują w lokalnych restauracjach i kupują u miejscowych producentów – ocenia Piotr Kondraciuk. Popularność produktów tradycyjnych i regionalnych wpisuje się również w ogólnoświatowe trendy dbania o zdrowie, zachowań proekologicznych czy poszanowania środowiska naturalnego – uzupełnia.
Co najchętniej kupujemy?
Do naszych koszyków najczęściej trafiają regionalne wędliny, które stanowią blisko 35% wszystkich zakupów w sklepie Polski Koszyk. Produkty słodkie, takie jak regionalne miody czy lokalne słodycze to nieco ponad 16 Powyżej 10% udziału w koszyku produktów regionalnych zajmują soki i syropy, a nieco ponad 8% przetwory owocowe i warzywne oraz nabiał.
Przy zakupach najczęściej zwracamy uwagę na pochodzenie i skład żywności. W przypadku wędlin kupujemy produkty od wytwórców, którzy specjalizują się w tradycyjnych wyrobach wędliniarskich, wytwarzanych w oparciu o stare receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Takie wędliny nie zawierają konserwantów, glutaminianu sodu, gotowych mieszanek przypraw, nie są też poddawane obróbce w dymogeneratorach i „malowane” koncentratem dymu wędzarniczego.
Ten sposób przyrządzania, oprócz niepowtarzalnego smaku i aromatu, ma jeszcze jedną ważną cechę – mówi Robert Chojnacki, Wiceprezes Zarządu Polski Koszyk Sp. z o.o. Wędliny naturalnie zachowują świeżość do dwóch tygodni, a wraz z upływem czasu nie psują się, tylko naturalnie podsuszają. W tych produktach nie ma chemii, a wędzenie odbywa się zazwyczaj w tradycyjnych kadziach opalanych aromatycznym drewnem – dodaje.
Słodycze wybierane są ze względu na sposób ich wyrobu. Są one produkowane ręcznie, w małych manufakturach, a cały proces produkcji ma miejsce pod jednym dachem. Do przygotowania nie stosuje się proszku kakaowego ani innych półproduktów.
Coraz większą popularnością cieszą się również regionalne sery, produkowane wyłącznie metodami tradycyjnymi z najwyższej jakości mleka, często pochodzącego z okolicznych certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, gdzie nikt nie ingeruje w jego skład ani nie dodaje ulepszaczy.
Sery te uzyskują często niepowtarzalny bukiet smakowy w czasie wielotygodniowej pielęgnacji w kilkudziesięcioletnich podziemnych dojrzewalniach. Przykładem unikalnego regionalnego polskiego produktu i ogromnym sukcesem sprzedażowym są np. sery korycińskie, które zostały zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne – zauważa Robert Chojnacki.
Gdzie kupujemy produkty regionalne i tradycyjne?
Polacy po produkty regionalne najczęściej wybierają się na lokalne bazarki, do rolnika czy na modne ostatnio targi śniadaniowe. Konsumenci dokonują również zakupów w sklepach osiedlowych i sieciowych. Coraz więcej świadomych klientów szuka również dostępu do produktów regionalnych w internetowych spożywczych sklepach.
Aby odpowiedzieć na rosnący popyt na produkty regionalne i ułatwić klientom ich odnalezienie postanowiliśmy wprowadzić w naszych delikatesach specjalną sekcję dedykowaną tylko im. To strefa lokalnego dostawcy – tłumaczy Piotr Kondraciuk, Prezes Zarządu Polski Koszyk Sp. z o.o. W tej kategorii znajduje się żywność pochodząca od niewielkich dostawców, gdzie produkcja odbywa się z poszanowaniem ręcznej pracy lokalnych wytwórców: rolników, rzeźników, mleczarzy, piekarzy i drobnych producentów, którzy wytwarzają zdrowe produkty o najwyższej jakości i niespotykanych walorach smakowych – dodaje.
Dzięki możliwości zakupienia produktów regionalnych przez internet coraz liczniejsza grupa konsumentów ma do nich dostęp. Wystarczy kilka kliknięć i świeże produkty od lokalnych dostawców znajdą się w naszej kuchni, a dzięki zastosowaniu specjalnych opakowań chłodniczych, które pozwalają przechowywać żywność w warunkach chłodniczych o temperaturze 5 ℃ przez przynajmniej 48h świeże produkty regionalne i tradycyjne docierają do klientów nawet w najdalszych zakątkach Polski i za granicą.