W dniach 5 – 7 kwietnia w Warszawie odbędą się największe i najbardziej prestiżowe targi dla branży HoReCa. Nie zabraknie szkoleń, paneli dyskusyjnych, nowych i interesujących ofert dostawców, czy konkursów dla baristów i kucharzy.

Właśnie! Konkursy. Poniżej  prezentacja najważniejszych imprez branżowych na tegorocznych targach.

 

 

CHEF CULINARY CUP 2017

NESTLÉ Professional organizuje w tym roku drugą edycję konkursu kulinarnego CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego. Finał tego konkursu odbędzie się 5 kwietnia 2017 na Targach EUROGASTRO. Jest to jednocześnie początek wdrożenia trzeciej linii fondów pod brandem CHEF, w płynie, produkowanych od podstaw z naturalnych składników, używanych przez Kucharzy do przygotowania wywarów.

W konkursie CHEF Culinary Cup, edycja 2017 obowiązkowym składnikiem jest wybrany przez uczestnika Fond marki CHEF spośród:

  • Fondów w płynie (Demi Glace, Drobiowy, Cielęcy, ze skorupiaków)
  • Fondów w paście (cielęcy ciemny, jagnięcy, rybny, drobiowy)
  • Koncentratów Fondów (drobiowy, rybny, mięsny, ze skorupiaków).

W konkursie mogą uczestniczyć wyłącznie kucharze, którzy spełniają łącznie następujące warunki:

  • są pełnoletni
  • posiadają dowolny stopień w hierarchii zawodowej
  • pracują zgodnie ze swoimi kwalifikacjami zawodowymi w dowolnym zakładzie gastronomicznym, zarówno hotelarskim, jak i pojedynczej restauracji, na terenie Polski.

W celu wzięcia udziału w Konkursie, osoba spełniająca warunki, o których mowa powyżej, powinna wysłać zgłoszenie udziału w Konkursie na adres mailowy: jerzy.pasikowski@pl.nestle.com , w nieprzekraczalnym terminie do 13.03.2017r.

Więcej informacji TUTAJ

 

12 Festiwal Kuchni Greckiej

Festiwal Kuchni Greckiej jest wieloletnim projektem, opracowanym i wdrożonym przez Teo Vafidisa, Greka z pochodzenia, z zawodu eksperta i doradcę kulinarnego, z pasji – Ambasadora Kultury i Kuchni Greckiej w Polsce, honorowego członka Chef’s Club Grecji, oraz przedstawiciela Poland Branch Office Chef’s Club of Greece. Idea zorganizowania Festiwalu Kuchni Greckiej zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania w Polsce tradycji kuchni greckiej. Projekt jest skierowany zarówno do  hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni, kucharzy, jak i do konsumentów.

Jak co roku ekipy kucharzy z całej Polski pod „fachowym okiem” międzynarodowego profesjonalnego Jury przygotowują autorskie dania z wykorzystaniem wskazanych w Regulaminie, oraz oryginalnych greckich produktów. Konkurs ten należy do  najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce.  Towarzyszą mu niezapomniane atrakcje takie, jak pokazy Sztuki Kulinarnej z całego świata,  prezentacje firm i smakowite degustacje dla wszystkich odwiedzających.

Więcej informacji TUTAJ

 
Kulinarny Talent 2017

6 kwietnia 2017, podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. 9 edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych, zdolnych adeptów sztuki kulinarnej, mających przed sobą obiecującą przyszłość w gastronomii. To również pokaz najnowszych trendów kulinarnych, z pasją odkrywanych przez uczestników konkursu, wzbogacanych dodatkowo przez ich młodzieńczą fantazję oraz odwagę w łączeniu smaków i technik kulinarnych.

 

9 Olimpiada Kawy®

Podstawowym celem zawodów jest rozszerzenie kultury kawy pośród młodej rzeszy Baristów biorącej udział w Olimpiadzie poprzez rywalizacje. Każdy z nich będzie musiał wykazać swoje umiejętności, wiedzę i pasję w czterech dyscyplinach. Espresso na czas (ile, w ciągu 6 minut, można przygotować poprawnych espresso), Latte Art (sztuka malowania na kawie mlekiem), Irish Coffee (kawa z whisky) i Cup Tasting (zdolność rozróżniania kawy poprzez aromat i smak).

Bariści będą oceniani przez Polskich Mistrzów Barista i akredytowanych sędziów. W Olimpiadzie Kawy® można wziąść udział tylko raz i mogą tylko startować Bariści, którzy nie brali udziału  w żadnych innych mistrzostwach kawowych. Te zasady gwarantują równe szanse dla wszystkich i bazę na wzięcie udziału w Mistrzostwach Barista. Poza emocjami i zabawą będzie prawie wszystko co jest potrzebne abyśmy my konsumenci dostawali coraz lepszą kawę w kawiarniach i restauracjach.

Więcej informacji TUTAJ

Informacje pozyskane z oficjalnej strony Targów http://www.eurogastro.com.pl/

Ocena Artykułu
Twoja ocena
[Głosów: 0 Ocena: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*