IgorHaloszka_RestaurantWeek2016-1

Przedpołudniową kawę wypiliśmy dziś na niezwykle udanej konferencji prasowej organizowanej przez przedstawicieli Restaurant Week Polska w Łodzi, która odbyła się w Restauracji Bawełna w Manufakturze. Podczas konferencji przedstawiono dwadzieścia osiem łódzkich restauracji które w tej edycji przedstawią swoje festiwalowe menu.

Towarzyskość to zdrowie!

Motywem przewodnim nadchodzącej edycji jest towarzyskość ujęta jako czynnik wpływający bardzo dodatnio na nasz stan zdrowia. Jest to bardzo ciekawe ujęcie tematu, zwłaszcza w czasach kiedy każdy z nas dąży do zindywidualizowania swojej diety w zależności od przekonań, grupy krwi, czy aktywności fizycznej i spożywa go zazwyczaj przed ekranem komputera lub w samotności. Pomysłodawcy hasła towarzyskość to zdrowie wskazują na to jak ważne dla człowieka jest kontaktowanie się z innymi, budowanie z nimi relacji a przecież właśnie posiłek jest jednym z podstawowych elementów sprzyjających temu. Dodatkowo, aby zachęcić uczestników do spędzenia czasu w jak największym gronie, ósmy gość odwiedza restaurację za darmo! Pamiętacie kiedy ostatni raz siedzieliście w osiem osób przy stole?

Festiwal po raz drugi w Łodzi!

Wiosną bieżącego roku dwadzieścia dwie wybrane restauracje brały udział w pierwszej łódzkiej edycji. Podczas jej trwania ponad pięć tysięcy gości mogło cieszyć się daniami z najwyższej restauracyjnej półki jedynie za 39 złotych. Ambasadorami Restaurant Week w Łodzi zostali: Piotr Miazga (aktor), Kamil Maćkowiak (aktor), Siostry ADiHD (blogerki lifestylowe), Tomasz Boruszczak (dziennikarz), Sylwia Kurzela (dziennikarka), Jakub Koźba (muzyk), Iza Lach (piosenkarka) oraz DJ Roko.

Jak zapowiada się kolejna edycja?

W obecnej edycji goście będą mieli poznać gastronomie, które od niedawna funkcjonują na łódzkim rynku gastronomicznym i dla których to wydarzenie będzie jednym z pierwszych, takie jak Da Vella per Amici, Stare Kino by Antoine LopezFilharmonia Smaku, czy Cztery Ściany. Goście będą mogli też zasmakować dań w najwyższym fine diningowym standardzie w takich restauracjach jak Quale Restaurant, czy Gronowalski. Analizując pobieżnie propozycje widać, że składnikiem najczęściej pojawiającym się jest dynia.

Trzymamy kciuki za organizatorów i restauratorów! Do zobaczenia na łódzkim Restaurant Week Polska!

Ocena Artykułu
Twoja ocena
[Głosów: 2 Ocena: 4]