Każdy menedżer gastronomii chciałby, żeby wyniki jego pracy były jak najlepsze i aby miejsce, nad którym trzyma pieczę, było lubiane i często odwiedzane przez klientów. Nie da się ukryć, że najistotniejszym czynnikiem w drodze do osiągnięcia tego celu jest czynnik ludzki. Jak zatem zagospodarować czas i środki, aby wyniki Twoich podwładnych były zadowalające?
Krok 1 – Potrzeby
Zastanów się nad tym, jak obecnie działa Twoja gastronomia – przeprowadź analizę procesów, jakie występują w Twojej firmie. Wynotuj je i zastanów się, czy są one wystarczające. Dodatkowo ważnym jest, abyś wypisał ile i jakich stanowisk pracy jest Ci potrzebne oraz ile już masz. Potrzebujesz jednej drukarki bonowej na kuchni, czy dwóch? Czy potrzebna Ci dodatkowa drukarka do faktur?
Wszystkie te pytania są ważne. Jeszcze ważniejsze są Twoje odpowiedzi, bo właśnie one będą determinować przebieg wszystkich procesów w Twojej gastronomii, od zamówienia po sprzedaż, a także analizę zysków i strat.
KROK 2 – Sprzęt
Po przeprowadzeniu analizy możesz przystąpić do poszukiwania sprzętu, który będzie spełniał Twoje oczekiwania i posłuży Ci na dłużej. Pamiętaj, że cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości , dlatego nie przepłacaj, ale też nie staraj się nadmiernie oszczędzać. Zaoszczędzone dzisiaj 1000zł może pociągnąć za sobą o wiele większe straty w przyszłości.
KROK 3 – Oprogramowanie
Wybrałeś już sprzęt – czas na oprogramowanie. Wielu menedżerów i właścicieli bagatelizuje ten krok, działając na bezpłatnym oprogramowaniu. Należy jednak pamiętać, że nie zawsze jest to rozwiązanie, które w pełni ułatwi Ci pracę. Warto więc przynajmniej dowiedzieć się, co tracisz, nie wybierając profesjonalnego oprogramowania.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, dlaczego system gastronomiczny jest tak ważny – kliknij tutaj.
KROK 4 – Wsparcie techniczne
Wiele osób myli wsparcie techniczne wyłącznie z serwisem kas fiskalnych. Nie o to jednak chodzi. Wsparcie techniczne powinno obejmować zarówno sprzęt, jego fiskalizację i konserwację, jak i kwestie związane z oprogramowaniem. Zatem jeśli masz problem z umieszczeniem produktów, remanentem, niezgodnościami gramatury – możesz liczyć na naszą pomoc.
Komentarze są wyłączone.