Jest to pytanie, które wielu naszych klientów zadaje sobie i nam, podejmując decyzję o zakupie systemu gastronomicznego. Niejeden też pragnie uzyskać jak najlepszy wynik finansowy od razu. O czym pamiętać, żeby szybciej osiągnąć cel?
Poniżej pięć ważnych kwestii, które warto wziąć pod uwagę, decydując się na zakup oprogramowania:
- Analiza procesów. Ważnym jest, abyś zastanowił się nad swoją organizacją sprzedaży – czy odbywa się ona przy barze, czy przy stoliku? W jaki sposób dokonujesz remanentu? Czy używasz do tego wagi? Czy często wystawiasz faktury? W jaki sposób monitorujesz zasoby swojego magazynu? Czy organizujesz imprezy zamknięte? Jak widać pytań tych jest bez liku. Należy się zastanowić, jak ważne jest każde z nich. Jeśli na przykład nie organizujesz imprez zamkniętych – moduł do tego służący nie będzie Ci potrzebny.
- Cele w najbliższej przyszłości. Masz zamiar otworzyć ogródek przed lokalem? Chcesz się lepiej przyjrzeć analizom finansowym? A może masz zamiar wprowadzić dostawy do domu klienta? Warto pomyśleć, jakie masz plany na najbliższy czas. Dzięki temu zaoszczędzisz sporo czasu, a przy okazji zrobisz pierwszy krok, żeby zrealizować swoje plany.
- Wdrożenie i szkolenie załogi. To element, który również nie powinien umknąć Twojej uwadze. Pamiętaj, że nie zawsze wdrożenie i szkolenie są pojmowane jako kwestie tożsame. Upewnij się jak będzie przebiegało szkolenie i ile czasu zajmie, czy Twoja załoga zrozumiała wszystkie elementy pracy z systemem oraz czy ma materiały, których może używać jako „ściągi” w przyszłości.
- Wsparcie techniczne. Należy się również zastanowić, na ile Ty i Twoja załoga podołacie wyzwaniu nazywanym groźnie „awarią”. Jeśli nie uważacie się za znawców infrastruktury technicznej, podejmijcie decyzję o uzyskaniu wsparcia – to ułatwi Wam pracę w przyszłości i zaoszczędzi stresów.
- Ponowna analiza procesów i wykorzystania możliwości systemu. Często kupując oprogramowanie wydaje się nam, że już dokonaliśmy najważniejszego. Nie jest to do końca prawdą. Owszem, zrobiliśmy krok do przodu, ale teraz należy zrobić kolejny – zastanowić się, czy wszystkie funkcjonalności, które mamy, wykorzystujemy z wymiernym skutkiem.
Po zautomatyzowaniu części procesów w Twojej gastronomii z pewnością stwierdzisz, że podjąłeś dobrą decyzję. Jeśli nadal masz wątpliwości albo pytania – skontaktuj się ze mną.
Komentarze są wyłączone.