W zeszłą środę, 16 listopada miało miejsce oficjalne otwarcie pierwszej indonezyjskiej restauracji w Warszawie (a kto wie, czy nie w Polsce, jeśli wiecie o innych – piszcie w komentarzu). Otwarciu towarzyszyły odwiedziny wielu zacnych gości ze świata mediów, sztuki, dyplomacji oraz biznesu. Mowy powitalne wygłosili: Ambasador Indonezji Peter Frans Gontha, Ambasador Holandii van Dartel oraz właściciel restauracji Mateusz Rybiński.
Inspiracje
Warung Jakarta nawiązuje swoim menu i ujęciem tematu do indonezyjskich ulic. Pomysł na tego typu koncept narodził się w głowie właściciela restauracji – Mateusza Rybińskiego już siedem lat temu, kiedy pierwszy raz wybrał się do Indonezji i skosztował tamtejszych specjałów. Przygotowując się do otwarcia restauracji postanowił wrócić do Indonezji i terminować w tamtejszych gastronomiach tak, aby odkryć jak najwięcej tajników tamtejszej kuchni. Wyprawa ta nie tylko skutkowała pozyskaniem wiedzy ale także przyszłych wspołpracowników: Yudhi i Marieo, którzy obecnie współtworzą zespół Warung Jakarty.
Interesujące menu
To, co dla zwykłego Indonezyjczyka jest chlebem powszednim dla nas jest prawdziwą wyprawą do innego, pięknego i egzotycznego świata. Podczas otwarcia goście mieli okazję skosztować zupę Soto Ayam czyli pożywny indonezyjski rosół z kurkumą, makaronem sojowym, kurczakiem oraz warzywami oraz Rendang, czyli indonezyjski gulasz wołowy. Całość osłodził bardzo ciekawy deser Angsle, czyli tapioka, czarny ryż kleisty i owoc chlebowca zalane wywarem z mleka kokosowego z cynamonem. Poniżej przedstawiamy regularne menu Warung Jakarty.
Oferta restauracji wpisuje się świetnie zarówno w wyjście lunchowe, spotkanie ze znajomymi na piwo (w ofercie jest indonezyjskie piwo Bintang), jak i kolację przy winie. Trzymamy kciuki za Warung Jakartę i już wyczekujemy momentu, gdy spałaszujemy nieco Indonezji w Warszawie!
Komentarze są wyłączone.