fine_donnong_week_2016rok_warszawa_kraków

Organizatorzy Restaurant Week Polska pomimo sezonu ogórkowego, wcale nie zamierzają iść na urlop od jedzenia najwyższej próby! 3 sierpnia ruszyli z rezerwacjami na Festiwal Fine Dining Week. Od 23 do 31 sierpnia w 37 najlepszych warszawskich i krakowskich restauracjach będzie można wybrać się na pięciodaniowe, wielozmysłowe doświadczenie restauracyjne oraz kieliszek aperitifu w specjalnej cenie 119 zł.

Fine dining-co to?

To typ restauracji, która serwuje wysublimowane dania na najwyższym poziomie. Serwowane w nich specjały uznaje się za najdoskonalszą formę sztuki kulinarnej, która ma oddziaływać na wszystkie zmysły. Mówi się, że historia fine diningu jest równie wiekowa, jak historia samych restauracji, jednak jego rozkwit przypada na XVIII wiek, kiedy to Szefowie Kuchni zaczęli opuszczać dwory królewskie i zakładać restauracje w dużych miastach. Za stolicę fine diningu uznawana jest Francja. Obecnie nie wyobrażamy sobie restauracji fine diningowej bez najwyższej klasy obsługi, rozbudowanych posiłków tworzonych na bazie najwyższej jakości produktów, a także odpowiednio nastrajającego wystroju wnętrz.
Jest to także miejsce, które z racji na doznania smakowe, jak i na nastrój porównywane są do wizyty w teatrze, czy filhamonii. Jeśli jednak gość obawia się, że popełni jakieś faux pas-zawsze może liczyć na obsługę, która nie tylko doradzi, ale także przeprowadzi przez cały rytuał, jakim jest wizyta w tego typu restauracji.

Restauracje zaproszone do Festiwal Fine Dining Week to 37 cieszących się największym uznaniem, wyróżnianych przez przewodniki Michelin i Gault Millau. Jest to zatem wielka gratka dla wielbicieli jedzenia na najwyższym poziomie, którego nie należy przegapić! Więcej szczegółów na stronie: restaurantweek.pl.

Trzymamy zatem kciuki za akcję i czekamy na kolejne wieści z pierwszej linii frontu od organizatorów!

Ocena Artykułu
Twoja ocena
[Głosów: 2 Ocena: 4]

Komentarze są wyłączone.