restaurant_week_kidsFestiwal smaków dla najmłodszych restauracyjnych gości po raz pierwszy w Polsce! Odnoszący olbrzymie sukcesy Restaurant Week będzie prezentował od dzisiaj do ósmego czerwca swoje nowe oblicze. Najlepsze warszawskie restauracje otworzą swoje podwoje dla latorośli w wieku od trzech od trzynastu lat.

Restaurant Week odbył się w Polsce sześciokrotnie m.in. w Warszawie, Łodzi, Wrocławiu, Lublinie. Jednak dotąd restauracje biorące udział w festiwalu skupiały się na przygotowaniu menu przeznaczonego głównie dla dorosłych.

Kto powiedział, że do restauracji chodzą tylko dorośli?

Nadszedł czas, by otworzyć restauracyjne przestworza dla najbardziej wymagających gości-dzieci. Zadaniem festiwalowych dań jest nauka poznawania nowych smaków, niespotykanych połączeń, zerwanie ze schematami nudnego i mdłego gotowania dla maluchów. Kids Restaurant Week to także doskonała okazja, by wprowadzić dziecko w restauracyjny świat, nauczyć je obowiązujących zasad i savoir vivre‘u, zaznajomić z kulturą jedzenia w wyrafinowanych miejscach. Nowe kolory, połączenia i smaki doskonale rozwijają fantazję najmłodszych, a także kreują w nich przeświadczenie, że gotowanie może stać się sztuką.

Szkoła dla dzieci i dorosłych

Celem organizacji Restaurant Weeku dla dzieci jest wprowadzenie ich w barwny świat kulinariów, doznań wizualnych i smakowych. Organizatorzy akcji mają także nadzieję, że dzieci wreszcie będą postrzegane jako pełnoprawni, świadomi smaków goście restauracji. Co ciekawe Kids Restaurant Week ma także na celu edukację rodziców – chodzi o zwrócenie uwagi dorosłych na dziecięcą dietę. Zarówno restauratorzy, jak i rodzice są często nieświadomi, tego, że posiłki podawane dzieciom są często pozbawione wartości odżywczych – nasączone tłuszczem lub przesłodzone, co prowadzi do otyłości wśród najmłodszych. Można więc powiedzieć, że Kids Restaurant Week to także szkoła dla dzieci, rodziców i restauratorów – każdy uczestnik z nowym i ciekawym doświadczeniem zakończy pierwszy tydzień czerwca.

A przy okazji…

Przedsięwzięciu będą towarzyszyć liczne wydarzenia, takie jak: warsztaty gotowania lub programowania dla dzieci, warsztaty z dietetykiem lub psychologiem przygotowane z myślą o rodzicach. W przygotowanie tej wyjątkowej edycji Restaurant Week’u zaangażowało się wiele firm i fundacji.

Warto zwrócić uwagę, że ten festiwal został przygotowany z myślą o jednoczeniu rodziny, zacieśnianiu więzi między rodzicami i dziećmi. To bardzo słuszna inicjatywa.

Restaurant Week to doskonały sposób na wypromowanie swojej restauracji, dołączenie do dużego przedsięwzięcia, które kształtuje i rozwija polską scenę restauracyjną. A w przypadku edycji przygotowanej z myślą o dzieciach to świetna okazja by zaszczepić w nich pasję do dobrego jedzenia ze świetlaną perspektywą na przyszłość.

 

Więcej informacji o Restaurant Week i obecnej edycji TUTAJ.

 

Ocena Artykułu
Twoja ocena
[Głosów: 0 Ocena: 0]