To jak funkcjonuje społeczeństwo, jakie zmiany w nim zachodzą, ma bezpośredni wpływ na sytuację gastronomii w kraju i na świecie. Nasze skłonności do jadania na mieście, podejście do gotowania, czy zdrowego trybu życia przekładają się na konkretne wyniki finansowe restauracji i barów. Dlatego też poza codzienną obserwacją swojego biznesu oraz konkurencji, musimy nieustannie obserwować  większe zmiany, jakie zachodzą w każdej grupie społecznej, do której chcemy dotrzeć.

Obecne społeczeństwo

Nasze społeczeństwo się starzeje, żyjemy coraz dłużej, a to sprawia, że bardziej skupiamy się na sobie, kondycji swojego ciała, dbamy o zdrowie i samopoczucie. Wiemy coraz więcej, ćwiczymy, zdrowo się odżywiamy, staramy się wysypiać i odpoczywać odpowiednio długo. Z drugiej jednak strony żyjemy coraz szybciej, pracujemy dłużej, robimy więcej i jesteśmy cały czas aktywni – zawodowo, prywatnie, a także online.

Jest nas także coraz więcej, co wynika zarówno z wyżej wspomnianej, wydłużającej się średniej długości życia, a także ze zwiększającej się liczby imigrantów. Odmienne kultury zaczynają przenikać się wzajemnie, oddziaływać na siebie, a społeczeństwo staje się bardziej zróżnicowane etnicznie.

Technologia rozwija się bardzo szybko, bez przerwy pojawiają się nowe rozwiązania, usprawnienia, pomysły i wynalazki. Zawsze jesteśmy dostępni pod telefonem oraz w zasięgu internetu. Pragnąc momentami odciąć się od świata, wybieramy się poza miasto, skupiamy na ochronie środowiska, naturalnych metodach, sposobach i źródłach.

Co w restauracjach piszczy?

Wszystko to wpływa na restauracyjne trendy. Prym wiodą obecnie mniej formalne lokale (tak zwane casual dining), w których panuje swobodna atmosfera, prowadzi się luźne rozmowy z obsługą, a w tle sączy się klimatyczna muzyka. W takich miejscach można spędzać tyle czasu, ile się potrzebuje. Są one odpowiednie na długie przesiadywanie przy laptopie z filiżanką kawy oraz na szybki lunch w czasie przerwy w pracy. Ten drugi aspekt jest dla nas niezwykle ważny, ponieważ ciągle brakuje nam czasu. Jesteśmy zabiegani, zapracowani, spóźnieni. Pragniemy szybkiej i sprawnej obsługi oraz otrzymania wszystkiego tu i teraz.

Z braku czasu wynika także lojalność wobec lokali. Nie mamy czasu ani chęci na poszukiwanie nowych miejsc. Zazwyczaj odwiedzamy te, które znajdują się w pobliżu naszego miejsca zamieszkania lub pracy. Oddalamy się jedynie w wyjątkowych sytuacjach, na wyjątkowe okazje, wtedy wybieramy lokale pod innym kątem i nie zwracamy szczególnej uwagi na lokalizację restauracji. Niezależnie jednak od tego, gdzie się ona znajduje, standardem musi być możliwość płatności kartą oraz dostępność sieci wi-fi.

Oczekujemy też obsługi na najwyższym poziomie, szacunku, profesjonalizmu, wysokiej jakości dań oraz przyjemnej, przyjaznej atmosfery. Odwiedzając lokale, pragniemy zostać mile ugoszczeni, dobrze się czuć, sympatycznie spędzić czas, a po wydaniu pieniędzy nie mieć poczucia przeznaczenia ich na coś zbędnego.

Jedzenie stanowi istotną część naszego życia. Na co dzień jesteśmy zapracowani, bez przerwy otoczeni coraz to nowszą technologią oraz wiecznie spóźnieni. Dlatego kiedy przychodzi pora lunchu w pracy, moment na relaks czy zadbanie o swoje zdrowie od środka – wybieramy się do lokalu gastronomicznego, który odpowiada naszemu trybowi życia.

Trendy spoleczne a trendy w gastronomii Arieta Prusak

Ocena Artykułu
Twoja ocena
[Głosów: 6 Ocena: 3.3]