Untitled design (2)

 

Jeśli jesteście młodymi adeptami sztuki kulinarnej i cukierniczej albo macie pod swoimi skrzydłami młodzież — ten artykuł jest dla Was!

Początki

Wielu ekspertów zajmujących się gastronomią, jak i samych Szefów Kuchni wspomina o tym, że polska szkoła gastronomiczna mogłaby być na wyższym poziomie. Duże znaczenie mają tutaj: obycie, praktyka, nowe kontakty i mistrzowie, których adepci spotykają na swojej drodze. Dla świeżo upieczonego absolwenta technikum gastronomicznego milowym krokiem w tym kierunku jest miesięczny kurs gastronomiczny na Wyspach Brytyjskich, który organizuje Fundacja Zawodowiec. Powstała ona w 2013 roku i jak mówią jej założyciele — głównym powodem powstania fundacji była nie miłość do gotowania, ale miłość do jedzenia i chęć zapewnienia sobie dostępu do kucharzy, którzy gotują na podstawie dużą wiedzę i międzynarodowe doświadczenie 🙂

Z czym to się je?

Fundacja dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej w ramach programu POWER organizuje całkowicie darmowe dla uczestników staże w brytyjskich restauracjach. Stażyści mają zapewniony przedwyjazdowy kurs języka angielskiego oraz przygotowanie psychologiczno-integracyjne, transport, przydział do restauracji, zakwaterowanie w domu dostępnym tylko dla stażystów, a także wyżywienie, kieszonkowe, karty miejskie, czy wycieczki kulturoznawcze. Dla tych, którzy boją się pojechać w tak daleką i długą podróż mamy jeszcze jedną informację — grupy stażystów pilnuje opiekun, który o każdej porze dnia i nocy służy pomocą.

Praca w gronie profesjonalistów

Stażyści mają możliwość pracy w realiach restauracyjnych. Każdy z nich staje się pełnoprawnym członkiem załogi. Dzięki temu ma szansę nauczyć się jak najwięcej. Jak wspominają organizatorzy, już po kilku dniach uczestnicy stażu są w stanie przygotowywać większość dań samodzielnie. Na koniec odbytej nauki każdy uczestników ma za zadanie wykonać pracę zaliczeniową, która ma potwierdzić zdolności kulinarne, składać się na nią mają minimum dwa przepisy na przystawki, danie główne bądź deser. Dodatkowo każde z dań ma zostać przez uczestnika sfotografowane. Z zebranych przepisów organizatorzy tworzą książkę kucharską, którą możecie znaleźć na stronie: www.fundacjazawodowiec.pl.tl.

Fundacja zaprasza na kolejną edycję!
W ciągu trzech lat działań i trzech odbytych kursów Fundacja Zawodowiec zakończyła trzy projekty, wyszkoliła 72 młodych kucharzy i cukierników. Również w tym roku fundacja zamierza przeszkolić kolejną grupę wielbicieli kulinariów. Najważniejszym warunkiem jest ukończenie szkoły w 2017 roku.

Serdecznie zapraszamy do kontaktu z fundacją i liczymy na to, że będą się z nami dzielić kolejnymi informacjami i sukcesami swych stażystów!

 

Ocena Artykułu
Twoja ocena
[Głosów: 3 Ocena: 3.3]