20161117_144252

W dniu 8 listopada br. wyłoniono spośród setki zgłoszonych, trzech najlepszych barmanów w Polsce! Za nami 12 edycja Mistrzostw Polski Barmanów Miodula. Podobnie jak w poprzednim roku, tak i w tym nie mogło zabraknąć emocji. Do rywalizacji przystąpiło ponad 100 uczestników z całej Polski.

8 listopada 2016, w Sopocie w restauracji Nowy Świat, odbyło się wydarzenie, którym emocjonował się cały barmański świat. Organizatorami tego przedsięwzięcia byli: Toorank Polska S.A. oraz Wine & Spirit Concierge Krzysztof Pykosz. Najlepsza 10 rywalizowała w ścisłym finale, a ich poczynaniom przyglądali się sędziowie degustacyjni w składzie: Stanisław Zachariasz z The ROOTS Coctail Bar & more i Dom Wódki z Warszawy, Nikolaus Fehling z Original Danziger Goldwasser. Rolę gospodarza pełnił Michał Keński  z Restauracji Nowy Świat, w której miał miejsce finał, w roli sędziego technicznego mogliśmy obserwować Krzysztofa Pykosza.

Podczas imprezy uczestnicy cofnęli się do lat dwudziestych poprzedniego wieku. Próbowali przedstawić swoją wizję tamtej epoki. Uczestnicy finału mieli do wykonania 2 coctaile, w skład których wejść miało: 40 ml oryginalnej Leżakowanej Mioduli Prezydenckiej oraz 40 ml Original Danziger Goldwasser. Wygranymi w konkursie były: I miejsce 2000zł, II miejsce 1000zł, a za III 500zł. Ponadto ci, co stanęli na podium, zostali zaproszeni na Targi Prowein 2017 organizowane w Dusseldorfie.

Po emocjonującym boju nowym Mistrzem Polski Barmanów został Janusz Lemiesz z Baru Koszyki z Warszawy, a tuż za nim znaleźli się, Sara Kowalczyk z Pergamin Chill Out Music Bar z Krakowa oraz Jan Kachniarz z Enoteki Pergamin, również ze stolicy Małopolski. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za wspólnie spędzony czas i sportowy duch walki. Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję, mając nadzieję, że i tym razem pozytywnie nas zaskoczy.

Ocena Artykułu
Twoja ocena
[Głosów: 3 Ocena: 4.3]