Administratorem danych osobowych jest JNS Sp. z o.o. ul. Wróblewskiego 18, (93-578 Łódź), NIP 725-189-13-94, nasze dane kontaktowe: e-mail: biuro@jns.pl, telefon: +48 42 209 27 01, fax: +48 42 209 27 02.
Na naszej stronie internetowej stosujemy sposób zautomatyzowany przetwarzania danych (w tym profilowania), zbierania danych statystycznych i analizowania ruchu na stronie internetowej. Aby dowiedzieć się więcej na temat administratora danych, odbiorców danych, profilowania, sposobu wykorzystania oraz sposobu zmiany ustawień przeglądarki, kliknij TUTAJ. Korzystając z tej strony bez zmian ustawień wyrażasz zgodę na profilowanie.

Akceptuję

Zapisz się do newslettera!

Dołącz do newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi artykułami, informacjami i promocjami.

Regulamin newslettera dostępny tutaj





Czy grozi Ci wypalenie zawodowe?

wypalenie zawodowe

Zapewne dla części z was ten scenariusz będzie brzmiał znajomo: masz plan na fantastyczną restaurację, w ferworze działań decydujesz się na otwarcie, doglądasz wszystkiego – uczestniczysz w poszukiwaniu lokalu, aranżacji wnętrza, budowania menu, rekrutujesz pracowników. Angażujesz się w działania marketingowe i handlowe. W tym wszystkim towarzyszy ci stres – mnóstwo stresu. A kiedy jest już po wszystkim opadasz z sił. Coraz częściej bezradnie rozkładasz ręce, masz poczucie braku kontroli. Wszystko ci umyka. Z dnia na dzień coraz bardziej dołuje cię stworzony biznes. Mimo posiadanej wiedzy, szkoleń marketingowych czy umiejętności budowania zespołu nagle zaczynasz wątpić we wszystko co stworzyłeś. Czujesz, że biznes cię przerasta, nie masz poczucia sukcesu. Izolujesz się od własnego zespołu i ludzi, którzy ci kibicują. Na koniec – zostawiasz wszystko na karku managera ( o ile go masz) i wyjeżdżasz na kilkutygodniowe wakacje, podczas których ciągle rozmyślasz o restauracji, zamiast faktycznie odpoczywać.

Jeśli ten scenariusz jest zbliżony chociaż w części do Twoich doświadczeń to wiesz już jak w praktyce wygląda wypalenie zawodowe.

O ile objawy wypalenia zawodowego u większości ludzi są podobne, to przyczyny bywają różne. Część z nich może wynikać ze sposobu zarządzania restauracją. Być może nakładasz na pracowników nierealne wymagania dotyczące czasu wydawania posiłków albo zużycia materiałów? Może być też tak, że Twoje oczekiwania wobec pracowników kompletnie przerastają ich możliwości. W efekcie czego oni czują się niedoceniani a Ty jesteś wiecznie sfrustrowany.

Innymi przyczynami wynikającymi ze złego zarządzania personelem może być obciążanie jednego pracownika zbyt dużą lub zbyt małą ilością zadań. Ciągła konieczność pracowania po godzinach, albo wręcz przeciwnie – nudzenie się w pracy skutecznie zabijają motywację w zespole. Przyczyną wypalenia może być także brak jakiejkolwiek wizji awansu lub polepszenia swojej sytuacji materialnej wraz ze zdobywanym doświadczeniem i umiejętnościami.

Jednak nie zawsze to jak zarządzasz biznesem może być powodem Twojego wypalenia.

Istnieją osoby, które posiadają cechy charakteru, które wyzwalają zniechęcenie. Zwykle wcześniej dopada ono osoby bardzo ambitne, które podejmują się osiągnięcia nierealnych celów, oraz pracowników nieasertywnych, którzy nie potrafią odmówić pracodawcy i toną po uszy w obowiązkach. Niemniej jednak bez względu na przyczynę i formy wypalenia zawodowego zawsze jego skutkiem jest obniżenie wydajności pracownika, pogorszenie jakości pracy, brak satysfakcji z wykonywanych obowiązków i izolacja.

Wypalenie zawodowe to coś więcej niż tylko nieumiejętne zarządzanie zasobami ludzkimi.

Nieumiejętność radzenia sobie z emocjami i stresem w dużej mierze wpływa na rozwój wypalenia zawodowego. Dlatego oprócz przydzielania pracownikom obowiązków, kar i nagród warto zastanowić się nad tym jak pracować w grupie nad emocjami, których w gastronomii zawsze jest dużo.

Ocena Artykułu
Twoja ocena
[Głosów: 0 Ocena: 0]
Przejdź do paska narzędzi